CONSELLS
Els nostres consells de salut
Els millors consells de salut pel teu dia a dia. Aquí trobaràs com millorar les teves rutines, consells i molt més
Grip, Refredat i Covid
L’arribada de la tardor marca l’inici de la temporada de refredats i grips. Aquesta és una situació que es repeteix cada any, però en aquesta ocasió suposarà un repte per als centres de salut, ja que haurà de conviure amb els casos de COVID-19. Els símptomes del refredat, la grip comuna i la COVID-19 són semblants, però hi ha algunes característiques que ens poden ajudar a diferenciar-los.
El refredat és el que es distingeix amb més facilitat, atès que no cursa amb febre i la seva simptomatologia és més banal. Les persones amb refredat solen presentar congestió i secreció nasal, mal de gola, tos i esternuts. L’aparició i evolució dels símptomes és lenta i dura aproximadament 10 dies.
Més complicat és diferenciar entre grip i COVID-19, ja que hi ha símptomes coincidents, com la febre, el mal de cap, el cansament i la tos. Els símptomes típics de la grip són febre, dolor general, fatiga, tos o calfreds, i poden acompanyar-se de mals de cap. No sol provocar esternuts ni sensació d’ofec. La seva durada oscil·la entre 7 i 14 dies.
Els símptomes típics de la COVID-19 són tos seca, febre i cansament. La dispnea o sensació d’ofec és un símptoma comú quan la malaltia s’agreuja, i és el més preocupant, ja que reflecteix la presència de pneumònia. No hem de confondre la dispnea amb l’ansietat que genera en algunes persones la situació d’estrès que estem vivint. Una prova molt bàsica que pot fer-se per descartar una causa pulmonar és agafar aire fins omplir el pulmó i buidar-lo: els qui tenen el pulmó sa ho podran fer, i sentiran alleujament; els que tenen el pulmó malalt, no. Altres símptomes de la COVID-19 són la pèrdua d’olfacte i de gust, el mal de gola, el dolor muscular i la diarrea. L’empitjorament brusc és també un indicador, ja que en la grip l’evolució és més constant. No sol provocar esternuts ni secreció nasal.
Cop de calor
Tots esperem l’arribada de l’estiu per poder gaudir de la natura o prendre el sol i banyar-nos en platges i piscines. No obstant això, quan la calor és molt intensa, poden originar-se situacions de risc per a la nostra salut.
Les situacions de major risc són:
- Temperatures superiors als 36 graus, mantingudes durant diversos dies seguits, amb nits molt caloroses gairebé sense descens de temperatura.
- Elevada humitat en l’ambient.
- Dies sense vent que dificulten la ventilació.
- Habitatges molt calorosos, amb poca ventilació.
- Fer exercici físic o treballs pesats, exposats durant moltes hores a un excés de calor.
Què és un cop de calor?
Perquè el cos humà funcioni correctament, ha de mantenir una temperatura corporal mitjana propera als 36,8 ºC. Per mantenir una temperatura adequada, quan fa molta calor, el cos es veu obligat a posar en marxa els seus mecanismes de defensa per dissipar la calor sobrant. El problema és que la seva capacitat per eliminar calor -a través de mecanismes com la suor, que permet refredar la pell- és limitada. Pot ocórrer llavors que la temperatura corporal s’elevi per sobre del que és normal, provocant un mal funcionament general de tots els sistemes del cos.
Les persones que es poden veure més afectades pel cop de calor són els nadons, la gent gran, els malalts crònics, les persones amb sobrepès i els esportistes.
Quins són els símptomes?
En un primer moment, els símptomes més habituals són mal de cap, marejos, nàusees i vòmits. Posteriorment, poden aparèixer altres símptomes, com rampes, elevació de la temperatura corporal (en 10-15 minuts pot pujar fins als 40º), convulsions, i fins i tot alteració de la consciència o desorientació.
Com prevenir un cop de calor?
Per evitar un cop de calor, és important seguir 4 consells bàsics:
- Mantenir una correcta hidratació, bevent 2-3 litres d’aigua diaris.
- Realitzar àpats lleugers i sense consum d’alcohol.
- Vestir roba lleugera i mantenir els ambients ventilats.
- No realitzar activitats físiques en les hores de màxima calor.
Què fer davant un cop de calor?
El cop de calor és una situació de gravetat que requereix una intervenció mèdica urgent. No obstant això, si no és possible demanar ajuda o mentre aquesta arriba, es poden prendre algunes mesures:
- Dur a la persona afectada a un lloc amb ombra i el més fresc possible.
- Col·locar-la en posició semiasseguda, amb el cap aixecat per afavorir la respiració i que pugui entrar aire.
- Tractar de reduir la temperatura corporal, traient-li una mica de roba, donant-li aire amb un ventall o un ventilador, i aplicant compreses d’aigua freda al front, el clatell, el coll i altres parts del cos.
- Donar-li a beure aigua fresca a petits glops (no de cop) per rehidratar-la.
Esport a l’estiu
Tothom coneix els beneficis de l’esport en la salut en general, però no tothom sap que a més de la pràctica d’exercici, és important com i quan fer-lo. A l’estiu, amb la calor, de vegades és difícil posar-se a fer esport, ja que a més, és l’època que considerem de descans. Però si vols fer-ho, t’oferim una sèrie de consells que hauries de tenir en compte.
Horari
S’han d’evitar sempre els hores de màxima insolació, per això es recomanable fer-ho a primera hora del matí o bé a última de la tarda, quan el sol no escalfa tant.
Hidratació
Sempre es perden líquids si es practica esport, però més a l’estiu amb les altes temperatures. És recomanable beure abans, durant i després de l’exercici.
Protecció solar
Fer exercici a l’aire lliure t’exposa al sol igual o més que si estiguessis a la platja. És important que utilitzis una protecció solar adequada i si l’esport que practiques et fa suar molt, hauries de tornar a posar-te crema solar a la meitat de l’exercici.
Alimentació
Ja se sap que durant les vacances es trenquen els horaris habituals dels àpats i que es realitzen alguns excessos. No obstant això és recomanable seguir una dieta equilibrada, abundant en fruites i verdures.
Vestuari
S’ha d’utilitzar roba i calçat còmodes i adequats a l’exercici que es practiqui, evitant d’aquesta manera lesions i incomoditats. És millor utilitzar roba lleugera i transpirable.
Companys
Sempre és més estimulant i segur practicar esport acompanyat, ja que d’aquesta manera, aprofites per relacionar-te amb amics o familiars, mantens el compromís de seguir practicant-lo, i en cas que tinguis una lesió, hi ha algú al teu costat que pot ajudar-te.
Activitat esglaonada
No s’ha de fer en un dia tot el que no has fet durant l’any. És recomanable que inicïis l’esport que hagis triat de forma progressiva. D’aquesta manera, evitaràs les tan molestes “agulletes” del dia següent així com possibles lesions.
Escalfament
Encara que estiguem a l’estiu i faci calor, els músculs necessiten uns minuts d’escalfament abans d’iniciar l’exercici fort.
Estiraments
Al final de l’exercici, s’han de fer estiraments musculars per evitar contraccions i lesions. També és recomanable anar baixant la intensitat de l’exercici fins que t’aturis o s’acabi el mateix i no fer-ho de cop.
Els millors esports per a l'estiu
Anima’t a practicar esports que es puguin fer a l’aire lliure, que a més et permeten gaudir del clima d’estiu com els esports d’aigua (natació, paragüisme, surf, kitesurf) o altres esports com vòlei-platja, senderisme, patinatge o pàdel entre d’altres.
Font: Mapfre.es/salud; Portales médicos.com
Esport a l’estiu
Suor excesiu
Cura de la pell i el cabell després de l’estiu
L’estat i l’aparença de la nostra pell són importants per a la nostra salut i el nostre benestar general. Quan la pell està sana i en bon estat, a més de ser suau i de color homogeni, és capaç de protegir el nostre cos de factors mediambientals nocius com els agents irritants, els al∙lèrgens i els microbis, i exercir més funcions de regulació de la temperatura . Hi ha molts factors, interns i externs, que afecten l’estat de la pell i que influeixen en el seu aspecte i en les seves sensacions. L’estiu és una època de l’any en la qual la nostra pell i cabell es veuen exposats a moltes agressions exteriors, entre elles, els raigs del sol, l’aigua salada, i el clor. L’exposició al sol i la calor fan que la pell perdi elasticitat i que els cabells es deshidratin. Per això, després de l’estiu cal proporcionar al cos algunes cures especials destinades a hidratar, refrescar i regenerar la pell i els cabells. Us assenyalem a continuació alguns dels aspectes als quals heu de prestar especial atenció:
-
Utilitzeu un sabó i un xampú adequats. Per al cabell, utilitzeu xampús suaus, adaptats al tipus de pell. Per reparar els cabells danyats, és essencial utilitzar diàriament un xampú amb ingredients reparadors que ajudi a reconstruir l’estructura capil∙lar, i després aplicar una mascareta nutritiva, que reestructurarà en profunditat tot el llarg del cabell i millorarà així la seva resistència i flexibilitat. Per a la pell, trieu un gel neutre.
-
Assequeu bé els plecs de la pell per evitar la humitat que afavoreix el creixement de gèrmens.
-
Mantingueu la pell hidratada, utilitzant després de la dutxa una bona crema hidratant amb components “humectants” que atreguin l’aigua dins de la pell i amb components d’efecte oclusiu, que serveixen de barrera, per impedir la pèrdua d’aigua epidèrmica. En zones en què la pell hagi sofert major agressió, utilitzeu cosmètics específics que continguin antioxidants com la vitamina C i E.
-
L’exfoliació o ‘peeling’ accelera el procés de renovació cel∙lular i allibera la pell de cèl∙lules mortes.
-
Els ulls són una de les parts més delicades del nostre cos i la zona de la cara amb la pell més fina. És per això que cal tractar-los amb productes específics que ajudin a rehidratar i a reforçar la seva barrera cutània.
-
Els llavis també pateixen molt a l’estiu a causa del sol, el vent, la calor, la sal del mar, el clor de les piscines, etc. i es deterioren en excés, ja que la capa o mucosa que els protegeix és extremadament fina. Cal reparar-los com més aviat millor perquè tornin a recuperar el seu finor, la seva humitat natural i desapareguin aquestes molestes esquerdes i fins i tot petites arruguetes al seu voltant. Per a això es pot utilitzar un producte labial (crema o stick) i si pot ser amb factor de protecció solar.
-
L’alimentació juga també un paper important en el manteniment d’una pell i un cabell saludables. L’aigua afavoreix la hidratació i ajuda a l’organisme a eliminar les toxines a través de la pell, i una dieta equilibrada proporciona nutrients que afavoreixen la restauració de la pell i el cabell danyats. Per saber quins productes són els més adequats, consulteu el farmacèutic.
Roncar
Molta gent ronca. En molts casos no es coneix la causa, però en altres sí, per exemple, per problemes a la gola o al nas (pòlips, desviació del septe nasal o sinusitis). En els nens, les vegetacions també produeixen soroll quan es respira.
De vegades, el ronc pot ser un signe d’apnea del son, una malaltia que pot causar problemes greus i fins i tot accidents de conducció i laborals, ja que provoca somnolència durant el dia.
Se sospita aquesta malaltia si:
- La teva parella et diu que la teva respiració s’interromp durant el son i et quedes sense respirar més de 10 segons i això es repeteix durant la nit.
- Tens molta son durant el dia. Et quedes adormit llegint, mirant la tele i fins i tot al cotxe aturat uns minuts.
- Estàs sempre de mal humor. T’enfades per tot.
- Et sents deprimit i cansat, o tens mal de cap quan et lleves.
Si et passa això, és molt probable que el teu metge et aconselli fer algunes proves (exploració de nas, boca, paladar, gola i coll, així com una polisomnografia). Si les proves detecten una causa hauràs de prendre les mesures correctores apropiades que t’indicarà el teu metge.
Com deixar de roncar
Alguns consells generals per evitar els roncs són:
- Evita la vida sedentària i realitzar exercicis diaris.
- Si tens sobrepès, aprimar pot ajudar, però les persones primes també poden roncar.
- Evita l’ús de tranquil·litzants i antihistamínics abans d’anar a dormir.
- No consumeixis begudes alcohòliques abans d’anar a dormir.
- No facis grans sopars abans d’anar a dormir.
- Dorm preferentment de costat millor que cap per amunt.
- Les tires nasals (flexibles) poden ajudar quan la causa dels roncs és la congestió nasal. Es col·loquen en les aletes del nas per obrir les vies respiratòries i facilitar el pas de l’aire. Es poden trobar a la farmàcia en diferents mides.
- També hi ha esprais anti-roncs, que es polvoritzen fins al fons de la gola i són útils en cas d’irritació de la mucosa o en ambients molt secs.
- Consulta amb el teu farmacèutic / a, que podrà aconsellar-te el millor per a tu.
Font: Guía práctica de salud SemFyC
Reflux gastroefàgic
El reflux gastroesofàgic consisteix en el pas sense esforç del contingut de l’estómac cap a l’esòfag. Succeeix de manera natural a totes les persones, però en ocasions és tan freqüent o intens que pot constituir un problema de salut. L’àcid de l’estómac és molt fort i irrita l’esòfag, produint una sensació de cremor o acidesa des de l’estómac cap amunt, que pot arribar fins i tot a la gola.
Què puc fer?
- Evita els menjars abundants. Menja amb més freqüència, però en quantitats més petites.
- No et fiquis al llit fins a 2-3 hores després dels àpats.
- Si la cremor o l’acidesa augmenten a la nit, intenta elevar la capçalera del llit uns 15-20 cm, per dormir amb la part superior del cos una mica incorporada.
- Evita els aliments que poden provocar cremor, com xocolata, cafè, te, alcohol, begudes gasoses, sucs de llimona i taronja, pebre i aliments grassos.
- No fumis i cuida el teu pes.
- Hi ha alguns medicaments que poden ajudar-te, depenent de la intensitat i freqüència de les molèsties. De vegades serà suficient prendre antiàcids quan aparegui la cremor.
- Consulta al teu metge si la cremor és molt freqüent, presentes cremor com a efecte secundari dels medicaments, no aconsegueixes millora amb la medicació que t’han indicat, tens dificultat per empassar (especialment els sòlids), tens ronquera o afonia, o si perds pes o la gana bruscament.
No guanyar pes al Nadal
El Nadal sol suposar un repte per mantenir el nostre pes a ratlla. Moltes vegades ja ens avancem a les festes nadalenques amb els dinars o sopars d’amics i empresa, que són només un preàmbul del que ve a continuació: tiberis abundants, precedits per pica-piques temptadors i acabats amb torrons, neules i polvorons.
Davants de tants excessos, aconseguir mantenir el nostre pes és difícil, però hi ha diverses precaucions que podem prendre per no posar uns quilos de més, sense la necessitat de renunciar als principals banquets.
Comença el dia fent exercici.
Fer exercici aeròbic immediatament després de llevar-nos ens ajuda a reduir el sedentarisme, però a més sembla disminuir les ganes d’ingerir aliments, la qual cosa ajuda a perdre, o al menys a no guanyar, pes.
Pesa’t dues vegades a la setmana.
Si et peses dues vegades a la setmana durant les setmanes prèvies al Nadal i durant aquest, podràs controlar si estàs posant algun quilo de més.
Evita anar al banquet en dejuni.
No cometis l’error de “reservar gana” per als sopars, menjant el mínim la resta del dia, ja que si estàs famolenc el més probable és que acabis menjant molt més del que hauries.
Sigues selectiu.
Donada la varietat i abundància dels banquets nadalencs, és evident que si t’ho menges absolutament tot t’engreixaràs. Per això, és millor seleccionar abans de començar el que no et vols perdre. És millor centrar-se en el plat principal, menjant menys de la resta, i sent molt curós amb els entrants i els postres, que són el que, generalment, tenen més calories.
Limita el consum d’alcohol.
L’alcohol és la major font de calories, encara que també són perillosos els refrescos. Evitar completament el consum d’alcohol és difícil, però si no vols posar pes el millor és que vagis amb cura i limitis el consum al màxim.
No preparis àpats excessivament abundants.
Si ets l’amfitrió, tens l’oportunitat de decidir tu el menú. No caiguis en l’error que els àpats de Nadal han de ser per força súper abundants. No tots els banquets nadalencs han de ser hipercalòrics. Opta per començar amb uns entrants a base de verdures o uns canapès, i com a segon, un guisat al forn.
Menja poc a poc.
Concentrar-se en menjar poc a poc és la millor manera de controlar el que mengem. Si menges poc a poc, segur que acabes menjant menys.
No t’emportis la carmanyola.
És habitual repartir-se entre els comensals el que ha sobrat de l’àpat. Deixa la carmanyola a casa. Si entres en el repartiment del menjar, el més probable és que l’endemà tornis a menjar massa.
Compensa els excessos.
Per mantenir el pes, no és necessari renunciar als àpats nadalencs, però sí els has de compensar amb una dieta ajustada els dies sense celebracions. És llavors quan has d’apostar per les verdures, les amanides i la carn i el peix a la planxa.