Els cinc passos de l’autoexploració de mames

L’autoexploració mamària és especialment important de cara a la detecció precoç d’un possible càncer de mama, ja que permet detectar qualsevol anomalia o canvi que es produeixi en els pits de la dona. Tingues en compte, no obstant, que les protuberàncies que es poden detectar no tenen perquè ser malignes, com és el cas dels miomes: de fet, el 90% dels tumors detectats durant l’autoexploració mamària són tumors benignes.

T’indiquem a continuació com realitzar una autoexploració completa en cinc passos.

Pas 1

Situa’t davant del mirall amb les espatlles rectes i els braços enganxats al maluc i mira’t les mames. Has de veure: mames de mida, forma i color normals, ben formades i sense deformacions ni inflamacions visibles.

Informa el teu metge si notes alguna de les següents alteracions:

  • Formació de clotets, arrugues o protuberàncies a la pell.
  • Canvi de posició d’un mugró o mugró invertit ( ficat cap a dintre en lloc de sobresortir).
  • Enrogiment, textura similar a la pell de taronja, granellada o inflamació.

Pas 2

Aixeca els braços i fixa’t si veus les mateixes alteracions.

Pas 3

Quan estiguis davant del mirall, fixa’t si et surt líquid d’un o ambdós mugrons (pot ser transparent, lletós o groguenc, o sang).

Pas 4

Estira’t i palpa’t cadascuna de les mames amb la ma contrària utilitzant la punta dels dits i fes moviments circulars. Procura utilitzar un tacte ferm i pausat amb les puntes dels dits, mantenint-los rectes i junts.

  • Controla la mama completa de dalt a baix i de costat a costat: des de la clavícula fins a la part superior de l’abdomen, i des de l’aixella fins a l’escot.
  • Segueix algun tipus de patró per tal d’assegurar-te de cobrir la mama sencera. Pots començar pel mugró i avançar en cercles cada vegada més grans fins a arribar a la vora exterior de la mama, o pots moure els dits verticalment, cap amunt i cap avall.
  • Assegura’t de palpar tot el teixit mamari, tant en la part davantera com en la de darrera: per palpar la pell i teixits superficials, fes una pressió lleu; per arribar al teixit ubicat a la part del mig de les mames, una pressió moderada, i per arribar al teixit profund, una pressió forta. Quan arribis al teixit profund, has de poder sentir la caixa toràcica.

Pas 5

L’autoexploració ha de finalitzar amb l’examen de les aixelles, ja que gran part dels tumors es produeixen en la part de la mama més pròxima a aquesta.

 

Font: www.breastcancer.org; www.cancer.gov